HLASUJTE: Mali by mať psy povolený vstup do kaviarní a reštaurácií?
Byrokratickým nezmyslom za rok 2018 sa stal zákaz vstupu zvierat do kaviarní. Hygienici chcú psičkárom s domácim zvieraťom vstup do gastroprevádzok povoliť.
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky pracuje na príprave zmeny legislatívy, ktorou sa umožní zákazníkom vstup napríklad do kaviarní alebo na letné terasy s domácim zvieraťom. Zároveň tým reaguje na diskusiu, ktorá vznikla po vyhlásení výsledkov ankety Byrokratický nezmysel roka 2018.
Pes v reštaurácii
Momentálne platný zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia vstup so psom do gastroprevádzok zakazuje. Zákaz na jednej strane znevýhodňuje psičkárov, na druhej strane má podľa zákona chrániť zdravie ľudí. V prípade, že prevádzkovateľ reštaurácie nevykáže psa, hrozí mu pokuta vo výške od 150 eur do 20 000 eur. Výnimkou sú psy sprevádzajúce osoby so zdravotným postihnutím.
Výsledkom zmeny legislatívy by malo byť to, že o tom, či do gastroprevádzky budú môcť vojsť psičkári so psami, rozhodne prevádzkovateľ.
Odstrániť zákaz vstupu psov do zariadení spoločného stravovania navrhuje predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR z klubu SaS Ondrej Dostál s kolegami z poslaneckého klubu SaS Renátou Kaščákovou a Petrom Osuským. Parlament sa bude návrhom zaoberať na schôdzi 29. januára 2019.
Odborná diskusia
Súčasťou prebiehajúcej odbornej diskusie k pripravovanej legislatíve bude v najbližších dňoch rokovanie so Združením mladých podnikateľov Slovenska, ako aj s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. „Je potrebné reflektovať na diskusiu, ktorá v súvislosti so spomínaným obmedzením vznikla v podnikateľskom prostredí i vo verejnosti,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Hlavný hygienik SR bude v problematike vstupu domáceho zvieraťa do gastronomickej prevádzky postupovať podobne. Riešenie si vyžaduje novelizáciu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. „Z nášho pohľadu je prvoradá ochrana verejného zdravia a zachovanie hygienického štandardu prevádzky. Bude na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či napríklad do kaviarní alebo na letné terasy budú mať zákazníci so zvieraťom vstup povolený. Zákazník sa rozhodne, či takúto prevádzku navštívi,“ dodal Mikas.